Världens vackraste fiskar

Världshaven är fyllda av fisk, och de flesta arter ser inte så märkvärdiga ut. Avlånga, silverfärgade fiskar är bland de vanligaste. Det finns dock en del undantag, fiskarter som är otroligt vackra, och det går att hitta sådana i alla hav. De allra vackraste fiskarna finns dock i varma, grunda hav. Vill du inte resa till andra sidan jordklotet kan du även se vackra fiskar i havet utanför Sverige. Enklaste sättet att se dessa är givetvis genom att fånga dem, men du ser dem bäst om du snorklar.

Våra svenska, vackra fiskar

I vattnen utanför västkusten finns det en del vackra fiskarter. Många tycker till exempel att makrill, med dess spolformade kropp och skimrande, gröna ränder är en mycket vacker fisk. Makrillen är enkel att fånga och studera under sommaren. På sommaren kan du även se berggylta och blågylta, otroligt fina med sina många färger i nästan psykedeliska mönster. De lever på någon meters djup längs branta klippor, och bästa sättet att se dem är helt enkelt att hoppa i vattnet och snorkla. De är nyfikna och lätta att studera på nära håll.

Världens vackraste fiskar

Världens vackraste fiskar

Vill du se riktigt vackra fiskar, till exempel clownfisk, mandarinfisk, bangaikardinal och blåhuvudkejsare får du dock vara beredd att resa längre. Dessa fiskar lever i grunda, varma vatten, vid korallrev. Kända korallrev som är lämpliga för snorkling är reven i Röda havet, Australiens barriärrev samt korallrev utanför Thailands kust. Är det framförallt clownfisk du är intresserad av rekommenderas en resa till öarna utanför Chonburi i Thailand. Clownfisk lever tillsammans med havsanemoner, och just reven utanför Chonburi är fyllda av dessa. Vill du se alla dessa fiskar och fler därtill rekommenderas Indonesien.

Världens bästa snorkling och de vackraste fiskarna hittar du utanför ön Sulawesi i Indonesien. Här kan du titta på clownfiskar, mandarinfiskar och framförallt på bangaikardinaler. Förutom dessa skönheter finns här också fjärilsfiskar, piggsvinsfiskar, gula koffertfiskar och drakfiskar. I vattnen kring Sulawesi finns det också gott om andra imponerande arter. Där finns enorma valhajar och majestätiska mantor. En fördel med att titta på vackra fiskar i dessa vatten är att du inte behöver dyka djupt, så det behövs ingen dykarutrustning. Cyklop och snorkel räcker, och att vattnet är behagligt varmt är en annan fördel.