Fisk i Sverige

I Sverige har du möjligheten att nästan fiska vart som helst runt sjöar, åar och älvar samtidigt som du kan njuta av naturen. En sak du bör kontrollera innan du börjar fiska är om det krävs fiskekort i sjön eller vattendraget du är intresserad av. Du alltid kontakta kommunen för att ta reda på vad som krävs. Det brukar dessutom finnas information i anslutning till vattendraget. Om du vill fiska i söt- eller saltvatten är helt upp till dig och du har många utmärkta fiskeställen att välja mellan i hela Sverige.

Sveriges bästa fiskeställen

Sverige bjuder på fiskeställen från norr till söder, men vissa är bättre än andra. Några av de bästa fiskevattnen finns i Kärringberget, där det är en utmaning att få fisk på kroken, och Amboälven som ger variation i fisket eftersom vattnet är strömt. Är du ute efter kronlax och öring är Mörrumsån ett perfekt fiskevatten. Du kan även testa Halle- och Hunneberg om du är ute efter lite större fiskar och samtidigt vill ha möjligheten att beundra utsikten. Vill du få flera olika fiskarter på kroken är sjön Fegan att rekommendera.

Fisk i Sverige

Havsfiske ett häftigt sätt att fiska på

Att bege sig ut på en fiskebåt och fiska till havs är häftigt. Sveriges hamnstäder – till exempel Landskrona, Stockholm och Göteborg – har båtar som beger sig ut på havsfiske under hel- och halvdagar. Fördelen är att du vanligtvis inte behöver något eget spö eller flytväst, utan det har du möjlighet att få hyra eller låna ombord på båten. Att fiska till havs är ett trevligt nöje, både för stora som små. Det bästa av allt är att du får frisk luft och en naturupplevelse på köpet – och förhoppningsvis fisk om du har lite fiskelycka.

När du beger dig ut på havsfiske har du chansen att få lite större fiskar på kroken jämfört med när du fiskar i sötvatten. Du kan få allt från torsk, öring och abborre till havskatt, sej och plattfisk. Variationen av de olika fiskarterna gör att det alltid blir lika spännande att se vad som har fastnat på kroken. En av fördelarna är att åka med fisketurer är att fiskarna vet var fisken finns, vilket gör att du har större chanser att få fångst på kroken. Lycka till!