Den konstigaste fisken i havet

I världshaven går det att hitta många underliga varelser. Huvuddelen av dessa konstiga fiskar finns i tropiska vatten, men vi har också ett par underliga fiskar i vårt eget land. Besöker du en fiskauktion kommer du att få se mycket konstigt. En familj av fiskar med flera underliga arter är hajar. Hajar är fascinerande på många sätt, och vissa av dem har dessutom riktigt fascinerande utseende. Det är dock i havsdjupen de riktigt underliga fiskarna lever. Havsdjupen är dåligt utforskade och det dyker hela tiden upp nya underliga arter vi inte kände till.

Konstiga fiskar i svenska vatten

Den konstigaste fisken i havet

På västkusten går det att hitta underliga fiskar. Här lever fiskar som havskatt och marulk, arter med skrämmande utseende och stora tänder. Dessa fiskar lever hä, men mer ovanliga fiskar som ibland besöker svenska vatten är svärdfisk och den enorma klumpfisken – en fisk som driver med strömmarna vid havsytan, livnär sig på maneter och som kan väga över ett ton. Det finns också en enorm haj som lever vid havsytan, nämligen världens näst största haj brugden, vilken ibland kan observeras utanför västkusten. I havsdjupen lever en annan enorm haj, håkäringen som tros kunna leva i hundratals år.

Riktigt konstiga fiskar

Den konstigaste fisken i havet

I varmare hav finns det många underliga fiskar. En av de allra märkligaste är sjöhästen, en liten hästliknande fisk som simmar stående och där det är hanen som föder ungarna. Lite mindre konstiga är sågfiskar, platta fiskar med ett sågtandat svärd. I varma vatten finns det också flygfiskar som hoppar och flyger över havsytan och som ibland landar i båtar. I varma hav finns även många underliga hajar, så som hammarhajar med dess lustigt formade huvuden, och rävhajar med enorma stjärtfenor som används som piskor för att bedöva bytesfisk.

I de flesta hav går det att hitta bläckfisk. Bläckfiskar är egentligen inte fiskar, men konstiga är de likväl. Bläckfiskar kan ofta liksom kameleonter skifta färg. Bläckfiskar är riktigt smarta djur och kan bli stora, i havsdjupen går det att hitta jättebläckfiskar som kan bli upp till 18 meter långa och ett ton tunga. Nere i de mörka, outforskade djupen finns allt från mardrömslika djuphavs-marulkar med enorma tänder, till långa, tunna, självlysande fiskar. I havsdjupen lever skrämmande fiskar så som huggormsfiskar, pelikanålar och jättemunhajar – varelser man inte gärna vill stöta på…