Sveriges bästa fiskeplatser

Det finns inget som lugnar själen mer än att vara ute i naturen. Sveriges erbjuder en stor variation av fiske, allt från nybörjarnivå till sportfiske. Vi har valt ut några få av våra favoritställen från nordligaste Sverige till dess sydligaste spets med en variation av fiskarter och svårighetsgrad. Här finner ni något för alla; sportfiskaren, nybörjaren, familjen eller camparen. Vi listar olika ställen vid sjöar, älvar och åar. Men även vart det bästa havsfisket finns, inklusive vart längs västkusten du bör åka för att prova på skaldjursfiske.

Norra Sverige – en fiskares dröm!

I Lappland nära Arvidsjaur ligger Amboälven, känd för sitt flugfiske. Är du en rutinerad fiskare är detta stället för dig, inget båtkrav utan fiska direkt från stranden. Här har du chansen att fånga harr, öring, abborre, sik och gädda. Ett annat fiskresemål är Ekopark Käringberget beläget en mil nordost om Fredrika. Käringberget erbjuder både sjöar och strömmar och passar den erfarne fiskaren lika väl som nybörjaren. Här finns chansen att fånga både lax och öring. Ekoparken satsar även på put and take-vatten och du kan fånga fiskar som väger 7 hekto upp till 5 kg på tråden.

Sveriges bästa fiskeplatser

Södra Sverige – både salt- och sötvattensfiske

Ett måste för varje fiskare är att någon gång besöka Mörrum. Hit färdas tiotusentals fiskesugna för att få en lax eller öring på kroken. Dessutom fiskades världens största öring på 18,36 kg upp här och laxar på över 25 kg har fångats under åren. Mörrum är ett fiskemecka för både den gedigne fiskaren som den mindre erfarna. Den fiskrika sjön Åsnen ligger i Småland och har en unik insjöskärgård. Här finns det gott om både gädda och abborre. Varför inte ta nattfiskstur och förhoppningsvis fånga några göss.

På västkusten är inte inte bara vanlig fisk du kan fånga. Det finns även möjlighet att fiska kräftor, hummer och krabba. På ön Marstrand norr om Göteborg erbjuds turer med kräft- och krabbfiske året om. Möjligheten till skaldjursfiske sträcker sig längs med större delen av västkusten och är en makalös upplevelse. I Ramsvik i närheten av Smögen finns stora möjligheter att fånga havsfisk. Här finner man bland annat torsk, makrill, rödspätta och piggvar. Har man tur kan man dessutom lyckas fånga en och annan havskatt eller sjurygg.