Nordic Sea Angling

Allt fler svenskar väljer att åka på fiskeresa till Norge. I vattnen utanför Norge kan du nämligen hitta samma fiskar som på den svenska västkusten, dock fler och betydligt större. De vanligaste fiskarna är torsk och sej, men här går det också att fånga ovanliga fiskar som inte ens går att hitta i Sverige. Drömmen för många sportfiskare som åker till Norge är att fånga stor torsk, men den yttersta drömmen är ofta att fånga en hälleflundra, ”kveite” på norska. Ska du fånga stor torsk och hälleflundra måste du dock vara förberedd.

Sej – den vanligaste sportfisken

Fisken som är vanligast och som är enlast att fånga är sej. Sej är inte någon särskilt populär matfisk, men den är däremot en populär sportfisk. Sejen är vanligtvis mindre än torsk, men det är en betydligt mer stridbar fisk än torsken. Den simmar ofta i stora stim och nappar på i princip vad som helst. Har du fler än en krok får du ofta fisk på flera krokar och många gånger nappar de direkt efter nedsläpp. Att dra upp 2-3 vilt rusande sejar på 6-7 kg styck är något man sent glömmer.

Torsk och hälleflundra

Nordic Sea Angling

Torsk är också en fisk som nappar på det mesta och som det finns gott om i Norge. I Sverige räknas en torsk på 3-5 kg som stor, men i Norge kan de väga upp till 30 kg. Är du på jakt efter stor torsk behöver du en lite kraftigare utrustning, dels för att torsken är tung, men också dels för att fisket ibland sker på stora djup. Torsk hugger på pilk, på jiggar och går även bra att fånga med agnad krok. Vid torskfiske i Norge får man dessutom ibland en havskatt.

Är det hälleflundra du är ute efter bör du använda dig av riktigt kraftig utrustning. Du bör också ha en hel del tålamod eftersom dessa fiskar är ensamvargar och nappen kommer mer sällan. När det väl nappar kommer du dock garanterat att märka det. Detta är mycket stridbara fiskar som kan väga närmare 200 kg. Hälleflundror på över 50 kg fångas regelbundet i Norge och du måste vara i god form för att klara att dra upp en sådan fisk. Stora hälleflundror släpps alltid tillbaka efter mätning.